Pages - Menu

Tips Berubah Ke Arah Yang Lebih Baik

Assalamualaikum. Selamat pagi. Seperti dijanjikan kak nora akan share beberapa tips dan amalan yg boleh diamalkan. Tp sebelum tu kak nora nak habaq siap2 kak nora ni hanyalah manusia yg masih banyak kekurangan sana sini. Jadi tolong jangan harapkan kesempurnaan dalam tulisan kak nora ok. Cuma ambikla apa yg baik dan cuba amalkan. Kak nora masih belajar dan akan terus belajar. Kalau anda mengalami masalah sekarang ni dan buntu, macam2 cara dah buat tp masih tak jumpa jalan keluar, anda wajib buat perakara- perkara di bawah :

1. Back to basic
Kembalilah kepada fitrah. Muhasabah diri. Renung dan cari di mana silap anda. Buang ego anda sejauhnya. Lembutkan hati dan sediakan diri utk lakukan perubahan besar dalam hidup anda. Nekad senekadnya dalam hati dan janji dgn diri anda yg ANDA AKAN BUAT PERUBAHAN BESAR DALAM HIDUP ANDA SEKARANG, Bukan esok, bukan lusa, bukan lagi sejam atau seminit. Tapi SEKARANG!

2. Jaga Solat
Tahu kenapa solat itu tiang agama? Kerana dgn solat itulah yang akan meletakkan pasak yg kukuh dalam diri kita. Benda paling asas. SOLAT 5 WAKTU. Kalau benda ni anda tak mampu lakukan, anda jangan tanya kenapa hidup anda banyak masalah, jgn tanya kenapa hati anda tak bahagia. Benda pertama yg perlu anda lakukan adalah jaga solat 5 waktu! Buat walaupun susah. Buat smpai terbiasa. Buat sampai anda rasa berdosa kalau anda tak buat.

Tips utk org susah nak lekat solat. Janji dengan Allah. Anda nak Allah tlg anda? janji dgn Allah yg anda akan ikut segala suruhan Dia dan mula buat perubahan. Anda berani? Buat perjanjian yg kukuh. Kalau anda tak buat anda rela Allah bagi hukuman setimpal. Buat janji dari hati. Igt anda sedang berjanji dgn Allah Tuhan anda yg maha berkuasa. Bukan dgn manusia. Kalau anda berani berjanji mcmni sy yakin anda tak akan tinggal solat lagi. BUAT.

3. Tutup aurat
Untuk perempuan sekalian. WAJIB BAGI ANDA UTK TUTUP AURAT ANDA DGN SEMPURNA. Kak nora akui ni cabaran paling besar bagi seorang wanita.

Tutup aurat bukan sekadar pakai tudung ya. Labuhkan, longgarkan, pakai socks dan sarung tangan. Mula2 akan rasa rimas dan lemas tp bila dah terbiasa anda akan rasa tak selesa kalau tak bertutup sebetulnya. Dan bila anda faham konsep menutup aurat dgn sempurna InsyaAllah takkan rasa nk tunjuk lg.

NEVER EVER SAY

" aku tak pakai tudung tp aku aku jaga solat."

"yang pakai tudung tu mulut jahat buat apa?"

and bla bla bla. Sahabatku. yg haram tetap haram. Don't argue, just follow. Kak nora dulu pun jahil. Lansung tak kisah pasal aurat. Dan harini kak nora malu dgn perbuatan kak nora dulu. Tp kak nora yakin Allah maha pengampun. Tutupla aurat dgn sempurna sahabatku. Betapa Allah syg pada wanita, dia arahkan kita tutup aurat utk melindungi kita. Jadi ikutlah. Kalau ini pun tak mampu kita nak ikut mcm mana Allah nak tunaikan permintaan kita?

4. Baca Al-Quran dan fahami isinya
Baca Al-quran dan fahamkan sekali terjemahannya. Sebelum baca berdoa pada Allah minta hidayah dan petunjuk. Kalau Allah izinkan hidayah tu sampai, anda baca satu ayat pun anda akan menangis! Baca. Biar satu muka sehari asalkan berterusan. Al-Quran tu Allah turunkan pada kita utk kita jadikan panduan supaya kita tidak sesat. BACA!

5. Solat sunat
Sebelum nak lakukan apa2 solat sunat, biasakan diri utk buat sunat taubat dan mohonlah keampunan Allah dari sekecil2 dosa yg kita lakukan. Semoga dgn taubat anda, Doa anda akan diangkat dan para malaikat turut amin kan doa anda. Kerap2 la buat sunat taubat. 2, 3 hari sekali. Anda akan rasa tenang.

Sunat Tahajjud
Solat sunat yg paling magic bagi kak nora. Siapa yg sanggup bangun pukul 3pagi? saat manusia paling nyenyak tidur. Bayangkan berapa banyak pahala yg anda dapat? Dan solat Tahajud ni kak nora umpamakan seperti wireless yg akan terus menghantar doa2 anda kepada Allah. Allah akan turun ke langit paling rendah di setiap sepertiga malam, Dia akan tanya kepada malaikat, ada tak di antara hamba2 Nya yg berdoa kerana Dia nak makbulkan permintaan kita. Subhanallah. meremang bulu roma kak nora semasa menaip. Benda ni kak nora alami sendiri. BIla kali pertama kak nora buat sunat tahajjud di saat kak nora tak nampak arah tuju, magicnya kak nora rasa Allah menjawab segala doa2 kak nora. Setiap kali kak nora berhadapan dgn masalah kak nora akan bangun tahajud, kak nora akan luahkan segala masalah kak nora dan kak nora serahkan sepenuhnya pada Allah. Lepastu rasa masalah terus hilang. Seriously hanya org yg buat akan rasa. Kalau anda nak Allah bantu anda. Rajinkan diri bangun tahajjud, Benda ni kena buat selalu. Setakat sekali buat anda harapkan magic tak jadi. Sebenarnya bukan magic pun. Bagi Allah takde yg mustahil. Tp bagi kita manusia yg lemah, kita akan rasa seperti magic bila satu benda yg sgt mustahil kita rasa utk terjadi BERLAKU! Bangunla tahajjud sahabat. Semaikan rasa cinta paling dalam pada Allah yg dah bagi terlalu byk nikmat dalam hidup kita. InsyaAllah anda akan dapt ketenangan yg luar biasa. Kaya kalau hati tak tenang pun tak seronok kan?

Sunat istikharah
Lazimkan buat sunat istikharah sebelum nak buat sesuatu keputusan atau nak minta petunjuk. Sbb kita manusia bukan ahli nujum yg nak meramal masa depan. Hanya Allah yg maha mengetahui. Jadi mintalah petunjuk dari Allah. InsyaAllah dia akan bagi gerak rasa dan dorongkan jalan utk kita. Sunat istikharah bukan nk tunggu kawin baru nak buat. Boleh buat setiap hari. MInta petunjuk terbaik

Sunat hajat
Kalau ada hajat yg anda inginkan buat Sunat hajat. Buat setiap hari sehingga hajat anda termakbul. Tp perlu igt. Kalau hajat anda tak tercapai, berlapang dada, yakin dan percaya yg aturan Allah tu yg terbaik. Kalau kita rajin minta takkan Allah taknak memberi? Allah dah suruh kita mintak. so mintalah pada Allah.  Dan pada masa yg sama berusaha la utk capai hajat kita tu. Jgn dok goyang kaki pulak. Yg ini takde magic ye, anda buat anda dapat. Cuma bila buat sunat hajat selalu, akan lebih mudah anda capai cita2 anda. Lagi satu be spesific. Nyatakan apa yg anda nak dgn terang dan jelas. Contohnya Kak nora nak sale 200k bulan ni. Doa dengan nyata " Ya Allah aku nak sale 200k bulan ni. Tolonglah aku capai hajat aku ni sebab aku perlu bantu agent2 aku nak cari makan"  nyatakan sebab kenapa anda nak capai hajat anda tu sekali k? Perlu jelas. kalau hajat anda pun tak jelas acaner nak termakbul kan? BUAT

Sunat sebelum subuh
Yg ni kak nora tak perlu explain panjang lebar. Sunat sebelum subuh lebih dari dunia dan seisinya. Org kata ni skim cepat kaya paling terbaik. BUAT

Sunat Dhuha
Yg ni pun semua org tau kan? Utk murah rezki buatla sunat dhuha. INGAT rezeki bukan duit je. Jgn sempitkan skop rezeki tu. Kasih syg, keluarga bahagia, kesihatan, kerja bagus, bos baik, mak mertua penyayang, KETENANGAN tu semua antara rezeki yg kita selalu tak nampak. Kak nora suka buat Dhuha sbb setiap kali buat Dhuha rasa tenang tak tekejar2. Paling penting macam kak nora selalu ckp Solat jgn la semata2 harap kekayaan dunia. Kekayaan akhirat lebih penting.

Ok so far ni la antara solat sunat yg kak nora selalu buat. Masa tgh kusut dulu ini la yg kak nora amalkan.  Belum cukup lengkap. akan ditambah lg. kak nora pun manusia biasa byk kelemahan. kadang2 termiss jgk. Cuma kak nora set paling2 tidak sehari mesti buat satu solat sunat! Doakan  kak nora diberi kekuatan utk terus tingkatkan amal ye? kak nora pun doakan anda semua. dan utk beginning tak perlu buat semua pun takpe. buat yg mana anda mampu dan nekad utk tambah setiap hari.

6. Qada Solat

Kalau anda TERtinggal solat tanpa sengaja, especially solat subuh la kan. WAJIB QADA. Anggap anda berhutang. Selagi tak langsai tak selesai la hutang anda. Kalau hutang anda tak berbayar macam mana Allah nak bagi LOAN baru pada anda? simple math. And sebenarnya solat2 yg kita tinggalkan sejak kita akil baligh wajib kita qada. Even kita baru dapat kesedaran pada umur 28 utk jaga solat, buat sunat taubat, solat yg ditinggalkan wajib di qada ye. Kak nora pun tak mampu lg buat yg ni. Byk sgt hutang yg kak nora perlu selesaikan. Doakan kak nora terus kuat ya? Doa anda sgt2 membantu kak nora. kak nora pun doakan anda.

7. Muliakan ibu bapa
Muliakan ibu bapa anda buat yg masih punya ibu bapa. Anda sgt bertuah kerana Allah masih beri kesempatan utk bersama ibu ayah tercinta. Bila ibu ayah telah tiada, hilanglah satu keberkatan.Doa serorang ibu dan ayah. Berapa ramai harini yg setiap pagi bangun dia mendoakan ibu dan ayah? Buatla perkara ni seawal pagi setiap hari. Pagi2 cuba curi masa call or whatsapp or msg mak ayah. walaupun seminit. Anda tak sedar berapa byk pahala yg dah masuk ke dalam akaun anda. Nak hidup kaya dan berjaya? Muliakan ibu dan ayah anda! Yg mana ibu dan ayah telah pergi, tlg kirimkan doa tanpa henti. Doa2 anda akan membantu mereka di sana. InsyaAllah.

SO here we go. This is some of the tips eceh ckp omputih pulak. Anda boleh cuba apply apa yg anda mampu. Sejujurnya kak nora pun masih tak mampu nak buat semua setiap hari. BUAT YG WAJIB DULU. Kalau rasa susah sgt jaga solat 5waktu pun dah cukup. Byk lg tips nak share ni, tp kalau panjang2 sgt takut susah nak faham. And again kak nora hanyalah manusia biasa yg sgt byk kelemahan. MInta maaf kalau byk kekurangan dalam post kak nora ni. Kak nora cuma share apa yg dapat membantu anda semua utk keluar dari masalah hidup anda which is kak nora buat and kak nora dapat. Allah maha berkuasa. YAKIN YAKIN YAKIN. Jgn pernah fikir "aku byk dosa Allah takkan la nak tlg aku" jgn sayangku. Rahmat Allah lebih besar dari dosa2 kita. Selagi kita bernyawa selagi tu peluang masih ada. Jgn putus asa sahabatku. FIGHTING. Syurga Allah terlalu mahal utk kita miliki. Segala yg buruk itu semua dari kak nora. Post ini tidak sekali2 utk kak nora riak atau bangga dgn amalan kak nora, Masih jauh perjalanan kak nora. Doakan kak nora diberikan kekuatan hati utk terus berubah ke arah kebaikan. Doakan kak nora akan sentiasa ditambahkan ilmu dunia akhirat supaya kak nora dapat berkongsi lebih banyak lagi. YG SEMPURNA ITU HANYALAH ALLAH. Semoga bermanfaat. Ampunkan kesilapan tanpa sedar kak nora.

No comments:
Post a Comment



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger