Wednesday, October 21, 2015

Bingkisan Ilmu Buat Insan Bergelar Wanita

Views

Assalamualaikum dearies...

Ya Allah...rindu tak tertanggung dengan blog comel nih. Bila diam tanpa sebarang update terbaru, now masanya nak balas balik..

Actually, tugas hakiki takkan pernah reda, malah makin bertambah. Tapi makin kena bijak diseimbangkan dengan bisnes kesayangan ni. So, kepada customer kesayangan saya, jangan susah hati.jika tiada update di FB , instagram atau blog comel ni, tapi kedai saya still open for 24 hours tau.

Malam ni tergerak nak sharing dengan semua tentang luahan seorang suami untuk isterinya...

Dan mengapa juga sang suami mendoakan hanya tempat yang terbaik untuk isterinya. Semoga ia menjadi panduan kita bersama dalam usaha untuk menjadi isteri yang terbaik. In shaa Allah...

Bukan tanggungjawab isteri cari nafkah.. Tapi zaman skrg ni semua guna duit.. Isteri terpaksa bekerja nak bantu keluarga.. Wife atok sendiri bekerja.. Kadang-kadang dia merungut gak balik keje penat.. Pastu dgn stress kat pejabat.. Atok selalu ckp kat dia..

“Dulu bertahun2 you belajar sampai luar negeri.. Banyak duit parents you habis.. I x akan sesekali halang you nak keje.. Penat you belajar dulu dptkan degree dgn master..

Duit gaji you mcm2 you boleh guna.. You nak simpan ke, nak sedekah ke.. Tu hak you.. Skrg pun income you 5 angka dah.. Jawatan you tinggi.. As a husband, i bangga dgn you.. Semua ni sebab berkat you taat dgn i.. Murah rezeki you..

Satu lagi kalau jadi apa2 kat i, you masih ada duit sendiri nak survive.. Masih bleh mampu besarkan anak.. Dah la harta kita x banyak mana pun.. Simpanan, EPF dgn insurance i mmg i letak you as Penama.. Tapi bukit kalau kena cangkol lelama pun boleh rata.

. Selama ni you yg uruskan financial rumah semua.. You mintak duit pun i tak penah tanya utk apa.. Kalau you rasa kita dah stabil, dan you rasa you nak berenti.. I izinkan.. You keje ni pun you dpt ramai kawan kat pejabat..

Mana yg you guna duit you utk keluarga, i x mampu bayar balik.. Tapi Syurga je nanti utk you.. Sebab tu i slalu mintak you halalkan.. Kan i selalu pesan.. Jangan buat semua ni sebab you sayang i atau you buat sebab anak.. Tapi buat sebab ALLaH.. You anggap ni ibadat you.. Kalau you ikut cara ni, you takkan langsung mengeluh penat ke.. stress ke.. Stress ni kita carik sendiri sebenarnya.. Kita yg decide nak stress ke tanak.. Ok sayang?”

Sebab tu suami yg mana isteri bekerja, hargai jasa isteri tu.. Fahami yg dia pun tau penat.. Kita bila takde duit, bila anak sakit, bila keter nak kena tarik, atau tetiba mak tepon suruh balik.. Duit bini kita gak kita korek.. Dia tak kisah pun.. Tapi kita sebagai suami jangan zalim.. Jangan aniaya dia.. Dia tu bukan hamba abdi kita.. Satu lagi, kita tak bayar pun gaji kat dia nak buat semua kejer rumah ni.. Suami yg zalim tu dibenci ALLaH dan Nabi.. Cukup la org benci kita.. Jangan Tuhan benci kita.. Bahaya bang!!

Boleh amek kan apa yang nak disampaikan? Sama - sama kita jadikan ia contoh kepada kita untuk menjalani hidup sebagai seorang isteri, ibu, anak, pekerja, kakak, adik dan segalanya...

"Kan i selalu pesan.. Jangan buat semua ni sebab you sayang i atau you buat sebab anak.. Tapi buat sebab ALLaH.. You anggap ni ibadat you.. Kalau you ikut cara ni, you takkan langsung mengeluh penat ke.. stress ke.. Stress ni kita carik sendiri sebenarnya.. Kita yg decide nak stress ke tanak.. Ok sayang?”

Saya suka ayat ni...DEEP sangat !


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...