Pages - Menu

7 Kriteria Penting Dalam Pemilihan Soya Yang Selamat

Assalamualaikum dearies!

Good morning!!! Harini kena attend meeting ad hoc.. So, kita amek dulu mood pepagi ni dengan update Blog comel nih..hihihi...

Haa...ingat tak lagi 2 hari je promo ESP ni? Harini dan esok. Then, after 2 hari ni harganya akan kembali seperti sediakala nampaknya..

ESP ni soya kan? Tapi ada orang kata soya ni tak elok diamalkan. Ada betul ada yang tak sebenarnya... sebab tu la ilmu tu penting. Jangan percaya bulat - bulat tanpa buat sedikit research dan pembacaan ok.

Saya dapat info ni pun dari Master Cery kat Blog beliau...So, saya nak share jugak kat  sini.

Selamat membaca tau!

Ada 7 kriteria yang perlu ada dalam soya yang membuatkan ia selamat untuk diamalkan. Pastikan anda teliti betul - betul tau

1) Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic

~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

2) Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)

~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic.

Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

3) Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu

- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

4) Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol

-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

5) Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan

- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

6) Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan

-Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.

7) Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..

kenapa?~Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

Kan...panjang lebar kan penerangan dia. Dan Alhamdulillah, semua kriteria ni ada dalam  ESP Shaklee. Sebab tu ESP Shaklee dijamin keselamatan dan keberkesanan dia untuk kegunaan kita..

Pilihan ditangan anda tau..

Jika anda dah membuat pilihan terbaik, boleh contact saya untuk dapatkan maklumat yang lebih lagi...In shaa Allah...saya akan berikan konsultasi terbaik untuk anda...:-)

No comments:
Post a Comment



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger