Pages - Menu

Bahaya GEMUK

Assalammualaikum semua...

Alhamdulillah...harini, in shaa Allah akan balik kampung saya. Minggu ni semua adik beradik ada dan berkumpul sama-sama...

Tapi Bukan Itu yang saya nak cerita tau! Saya nak share dengan.kalian.semua Bahaya Gemuk.

Gemuk? Satu perkataan yang amat sensitive untuk kaum wanita. Sangat2'sensitif. Pernah tak rasa betapa down nye kita bila kegemukan kita menjadi isu perbualan dan bahan usikan?

Kecik hati sangat kan? Tak termasuk lagi dengan rasa tak sihat, tidur berdengkur yang sangat kuat, cepat penat, mudah rasa mengah, body tak fit, nak buat kerja susah, nak cari baju lagi la susah bila badan gemuk ni..

Saya tahu sebab saya pernah berada dalam situasi ni. Rasa sangat susah hati dan yang paling penting rasa stress! Sampai sekarang saya still cuba jaya apa je tips untuk kurus.

Satu perkara yang saya belajar..Walaupun kita kurus sebab nak nampak cantik, tapi sebenarnya konsep tu x xsesuai untuk untuk digunakan. Berazam kita nak kurus sebab.nak sihat, nak body fit, nak mudah buat kerja.

Lebih2 lagi Ibu-Ibu yang mempunyai anak-anak yang cergas dan cerdas. Perkara wajib adalah berlari- lari mengejar anak-anak. Bayangkan if kita gemuk, anak-anak dah Ke mana-mana je...larat ke nak kejar?  Nak bawak badan yang berat lagi..

Sebab tu saya nak ajak semua...cukup2 la kita gemuk camni..Mari kita sama-sama berubah. Berubah Ke arah.life yang lebih sihat.

Dan saya tahu, ramai yang akan cakap..Bukan senang nak turunkan berat. Ada yang dah bertahun- tahun diet, tak makan nasi, berat turun sangat sikit. Kadang-kadang nampak tak berganjak langsung.

Kita tahu badan kita...Dan kita tahu apa yang perlu kita lakukan untuk pastikan berat badan kita turun kan?

Untuk badan saya...Saya memang perbualan suplement, senaman dan jaga makan! Alhamdulillah...sedang berusaha sekarang ni dengan Set Slimming Shaklee pilihan terbaik saya!

So, Jom kita tengok sama-sama risiko yang menanti Bila badan gemuk.

1.Hipertensi
Tekanan darah tinggi menjadi salah satu akibat buruk dari tubuh yang gemuk. Penyakit ini termasuk salah satu penyakit yang berbahaya. Pada orang yang gemuk, kadar kolesterol dalam darah dapat menyumbat pembuluh darah.

2. Haid menjadi tidak teratur
Adanya lemak yang terlalu banyak menyebabkan metabolisme dalam tubuh menjadi tidak seimbang. Tidak seimbangnya metabolisme dalam tubuh ini menyebabkan tidak teraturnya haid. Kadang2 haid cepat,kadang2 haid lambat bahkan haid boleh berhenti dalam waktu tertentu.

3. Menjadi kurang subur
Biasanya wanita bertubuh gemuk seringkali mengalami keguguran bahkan sulit sekali mengalami kehamilan. Pada orang gemuk, biasanya terjadi ketidakseimbangan hormon.
ketidakseimbangan hormon ini boleh menyebabkan rahim menjadi kurang subur.

4. Penyakit jantung
Orang bertubuh gemuk mempunyai risiko diserang penyakit jantung yang besar. Kejadian meninggal secara mendadak akibat penyakit jantung sudah begitu banyak dan biasa terjadi akibat adanya kegemukan. Hindarilah junk food, kerana ia merupakan salah satu sebab mengakibatkan kegemukan.

5. Arthritis
Bahagian tubuh yang biasa diserang penyakit ini adalah SENDI. Peradangan pada presendian sangat sering dialami oleh orang bertubuh gemuk. Hal ini berlaku kerana adanya tekanan pada bahagian persendian akibat dari berat badan yg berlebihan.

6. Batu ginjal
Salah satu penyakit yang berbahaya yang berpotensi menyerang orang bertubuh gemuk adalah batu ginjal. Fungsi ginjal dalam tubuh sangat penting. Jika sampai terkena masalah, sudah tentu akan sangat berbahaya. Lemak menjadi sebab terjadinya penyumbatan saluran pembuangan urin.

7. Lemahnya otot
Otot yang lemah memang tidak bagus. Keadaan seperti ini membuat orang bertubuh gemuk malas melakukan aktiviti seperti olahraga. Bagaimana ini terjadi? alasannya adalah kerana pada orang yang terlalu gemuk otot mereka akan terbungkus dan terdesak oleh lemak.

8. Depresi / Tekanan
Efek buruk dari tubuh gemuk ternyata begitu kompleks. Pada orang gemuk, dari sisi psikologi pun boleh terganggu dan akhirnya menyebabkan depresi. Terganggunya psikologi ini disebabkan oleh adanya ketidakseimbangan hormon.

9.tumit pecah
Anda tentu tahu bahwa tumit kaki yang pecah-pecah adalah tak sihat dan tidak sedap dipandang.
Hal ini sangat mungkin terjadi pada orang gemuk. Mengapa keadaan ini terjadi?
hal ini disebabkan kerana beratnya beban tubuh yang harus ditahan telapak kaki. Rasa sakit pun dirasakan ketika terjadi tumit yang pecah-pecah.

Jaga badan kita bukan hanya untuk cantik, tetapi untuk lebih sihat.

Jika anda ingin menurunkan berat badan secara sihat dan selamat, dan inginkan konsultasi dari saya, boleh hubungi saya ya!  

Shaklee Independent Distributor
914377

FB: Nur Insyirah

Email: eida_102@yahoo.com

Sms/Call/WhatsApp : 019-7262102

No comments:
Post a Comment



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger