Pages - Menu

Consume Suplement Dah Berbulan - bulan Tapi Takde Nampak Kesan

Assalammualaikum semua. .

Salam Jumaat penuh barakah untuk semua...Alhamdulillah. ..sesi kedua terakhir belajar kereta harini dah pun selesai tadi. Apa yang pasti harini sangat2 letih dan lemau sebab x minum ESP. How I miss ESP soooooo much!!!

Doakan saya ya kali ni berjaya dapat flying colours...hehehe..Tapi banyak perkara yang saya belajar hari ni.. jika kita buat sesuatu kesalahan ataupun apa yang kita nakkan tak tercapai, recheck balik diri kita. Jangan salahkan orang lain. Itu wajib! !! Atau dgn erti kata lain..muhasabah diri sendiri...

Saya bersyukur sebab kelas2 macam ni mengajar saya secara tak langsung..kne marah, kena jerit depan2 orang ramai jadi perkara biasa...yang penting berlapang dada terima setiap teguran. Guru kelas memandu pun guru jugak. Ilmu yang mereka turunkan adalah untuk kebaikan dan perlu diamalkan. Perlu dipatuhi dengan sebaiknya tanpa ada tertinggal satu pun. Itu la pentingnya belajar berguru..in shaa Allah. .memang takkan sesat. Pembuktiannya adalah tadi.. Terima kasih Ya Allah. .

Sama juga macam kita makan suplement.  Suplement atau dlm bhsa melayunya makanan tambahan adalah diperlukan untuk mengisi ruang2 kosong nutrient yang tak cukup dalm badan kita. Perasan x sebenarnya kita memang tk cukup nutrient. Contohnya rambut gugur, kulit kusam, banyak jerawat,  kencing kotor, susah nak membuang, kulit kering dan bersisik,  badan dan nafas berbau dan macam - macam lagi la klau nak disenaraikan.. rasanya kita sendiri pun tahu kita ni memang tak cukup nutrient.

Sebab tak cukup nutrient adalah pemakanan yang tak sihat. Air kosong tak cukup 3liter sehari. Kurang tidur atau tak cukup tidur. Kurang bersenam. Ini yang paling kritikal sekali. Ada juga faktor2 alam sekitar membuatkan nutrient kita terhapus begitu je..

Ni jadi punca kenapa suplement yang kita ambil tak berkesan. Antara faktor2 lain :-

1) Tak sabar
Pengambilan suplement semulajadi memang ambil masa yang agak lama untuk nampak kesan die bergantung pada metabolisme badan sesorang. Ia juga bergantung pd banyak atau sikit toksin dlm badan tu. If toksin sikit mudahlah vitamin nak diserap dlm badan.

2) Tak ikut jadual
Setiap SID akan guide customer mengikut jadual yang telah ditetapkan oleh nutritionist Shaklee. Jadi setiap suplemnt perlu diambil ikut sukatan dan masa yang tetap.

Jangan plak SID sruh mkan 3 biji sehari tetapi sebab nk jimat mkn 1 biji je sehari. Memang susah la nk nampak kesan.

Notakaki ## masa yang tepat dan tetap utk setiap pengambilan suplement dgn dos yang disarankan mempercepatkan lagi tindakblas suplmnt dlm badan.

3) Tak konsisten atau tak istiqamah
SID pesan sruh mkn setiap hari. Tapi kita pulak ikut Sesuka hati je makan asal sempat...pastu kadang2 terlupa nk makan. So..cmne nk bg kesan tu?

4) kurang minum air kosong
Tau x setiap 25kg bdn kita memerlukn 1 liter air. So...kirakan berapa liter air sehari y kita perlu guna? Air juga bertindak sbgai detoks dalam bdn

5) tak workout
Part yang paling2 malas orang nk wat. Ada y kata xde masa..tak sempat sbb bnyk keje...tapi sebenar nya malam2 pun boleh workout. Even dalam rumah. Yang wanita cer stp minggu kemas rumah, mop lantai dan tingkap segala. Pastu malamnya buat sit up before sleep. In shaa Allah. ..dah ada bukti tau kata ia berkesan. Nak percaya atau tak? Cer try dulu tengok..hihihi

6) Tak jaga pemakanan
Ni salah satu  kritikal part terutamanya bagi yang amek Set Slimming. Jadual dah ikut..minum air pun cukup tapi makan x jaga. Fast food, junk food dan makan nasi waktu malam memang dah jadi kebiasaan. Now kena ubah.. baru la boleh berkesan makan apa2 suplement pun.

7) Tidur tak berkualiti
Sebenarnya faktor kurang tidur juga boleh menyebabkan sistem badan tak berfungsi dengan betul. Dan juga boleh menyebabkan badan susah nak turun. tidur yang berkualiti akan memberikan kesegaran dan ketenangan bila bangun pada keesokkan harinya..

8) Tak yakin
Apa2 yang kita buat pastikan kita yakin Allah ada untuk membantu. Allah sentiasa memandang usaha hamba-hambaNya.  Sebab tu perlu yakin dan sentiasa bersangka baik dengan Allah.

Ok...kepada anda yang dah ambil atau mula consume Set Shaklee tapi masih tiada perubahan, check faktor2 diatas dulu. If semua ok kembali semula kepada SID anda dan minta guide seterusnya.

Jika anda inginkan konsultasi terbaek dari saya dengan setiap penggunaan Set2 Shaklee boleh hubungi saya ya!

Anda yang nak join bisnes Shaklee ni pun sangat2 dialukan. Bila lagi kita nak ubah hidup keluarga kepada y lebih baik kalau bukan sekarang kan?
Hanya debgan RM75 hidup anda akan berubah dengan izinNya. Yang penting anda punya hati dan jiwa yang kental untuk melaluinya!!!

FB : Nur Insyirah

Email : eida_102@yahoo.com

Sms / WhatsApp / call : 019 - 7262102

No comments:
Post a Comment



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger