Pages - Menu

Berpantang Cara Moden Dengan Set Berpantang Shaklee

Assalammualaikum semua...

Selamat Pagi!!!! Alhamdulillah...Pagi yang penuh barakah dan penuh kedamaian. Alhamdulillah kerana masih nernafas pada hari ini dan masih lagi diberi kesempatan untuk sharing something yang sangat - sangat berguna kepada semua.

Terutamanya untuk preggy mommies yang menunggu masa untuk melahirkan khalifah di muka bumi ni. Pasti perasaan tak sabar dan berdebar tu sentiasa ada kan? Lebih - lebih lagi if berlaku contraction. Saya tak pernah mengalami lagi tapi banyak belajar melalui pembacaan dan siaran di tv. Sebabnya saya juga akan lalui fasa ini juga nanti.  In shaa Allah. .

Biasanya masa berpantang pasti tak boleh lari dengan jamu. Bila berpantang jamu adalah perkara utama yang dititik beratkan. Biasanya mak -mak dah sibuk ke sana sini mencari akar2 kayu untuk direbus dan diberi minum kepada anak2 atau menantu perempuan dalam pantang ni.

Teringat cerita mak saya dulu pernah skip makan jamu masa tengah berpantang sampaikan atok lelaki saya tunggu setiap kali mak makan jamu sebab bah (panggilan untuk atok lelaki kami belah ayah) tahu yang mak tak makan sebab jamu tu pahit sangat. Makcik -makcik saya pun mengalami perkara yang sama. So..memang ada body guard la setiap kali makan jamu. Comel!

Tapi majoriti ibu2 mempunyai masalah2 berikut jika nak berpantang dengan jamu :-

1) Tak boleh nak makan jamu sbb anak JAUNDICE ( demam kuning )

2) Tak boleh makan jamu sbb rasanya yg sememangnya pahit dan sangat susah utk ditelan.

3) Bau yg kurang enak dan akhirnya memang x sentuh langsung jamu2 yg beli tu.

Kini anda tak perlu risau sebab Shaklee ada menyediakan Set Berpantang yang lengkap untuk keperluan ibu selepas bersalin.

Sebab apa ia dikatakan lengkap dan sesuai menjadi pilihan?

* Multivitamin LENGKAP dengan 12 vitamin & 7 mineral yg diperlukan oleh tubuh badan seharian.

*MENYEMBUHKAN luka, pembentukan kolagen dan memperbaiki tisu2 yg rosak ketika bersalin.

* Membantu MENGURANGKAN RISIKO jaundice, memberikan tenaga & melancarkan penyusuan susu ibu

*MENGELAKKAN kemurungan ( meroyan) dan menstabilkan hormon.

* Melancarkan peredaran darah selepas melahirkan.

* Menyerikan smula kulit yg kusam selepas bersalin (ini testimoni kebanyakkan pengguna Set ni)

* Boleh diambil selepas 2 jam keluar dari bilik bersalin

SET BERPANTANG SHAKLEE ADALAH CARA IBU - IBU MODEN BERPANTANG TANPA JAMU..

Testimoni dari blog Ibu Honey :

"saya suka sbb luka bersalin cpt sembuh, badan sentiasa kekal bertenaga, susu makin meriah, dan alhamdulillah saya dpt berpantang dgn baik tanpa stress walaupun berjaga malam.."

Set Berpantang Shaklee terdiri daripada:-

1) Bcomplex dengan Asid Folik

- Ia bertindak sebagai penenang dan mengelakkan stress atau meroyan di kalangan Ibu yang sedang berpantang.
- Ia juga dapat meningkatkan pembentukkan sel darah merah dan sangat penting untuk menukarkan makanan yang kita ambil menjadi tenaga.
-  Memelihara kulit dari dalam dan penting untuk kecantikkan , sesuai dengan namanya B for Beauty..

2) Vitalea / Multivitamin dengan Zat Besi

- Sangat penting kerana membekalkan 23 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh, tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan semasa berpantang.
- Zat Besi sangat diperlukan oleh tubuh bagi menghasilkan sel darah merah, bagi menggantikan kehilangan darah semasa proses kelahiran
- Ibu-ibu yang kekurangan vitamin ini akan kelihatan pucat, letih dan tidak bermaya.

3) Vitamin C

- Sangat penting bagi penyembuhan luka jahitan serta membaik pulih tisu yang rosak selepas bersalin.  Juga penting untuk meningkatkan sistem pertahanan badan kerana sebiji vitamin C Shaklee bersamaan 7 biji setengah buah oren.
- Vitamin C juga penting dalam membentuk kolagen dan penting dalam kecantikan kulit.

4) Zink

- Sangat penting bagi membaik pulih luka jahitan dan luka dalaman.  Makanan yang kaya dengan zink ialah ikan haruan.  Namun adalah agak sukar untuk mendapat dan memasak ikan haruan setiap hari, ditambah pula dengan harganya yang agak mahal.
- Pengambilan vitamin zink ini adalah tepat untuk ibu berpantang kerana zink dapat membantu mengatasi masalah "kedinginan" selepas bersalin dan pengambilan zink oleh ibu menyusu akan menjamin bayi membesar dengan optimum.  Selain itu rambut ibu tidak mudah gugur dan luka bersalin akan cepat baik.

5) Energizing soy Protein-  ESP

- Ramai yang tidak mengendahkan tentang keperluan protein dengan mengandaikan sudah memadai jika makan ikan, daging, telur serta minum air soya.
- Tahukah anda, protein cuma bertahan pada suhu tidak lebih 36°c . Jadi bila kita goreng dan memasak tentu suhunya lebih tinggi dari suhu tersebut.Ini akan mengganggu kandungan asid amino dalam protein tadi.
- Ramai yang tidak tahu, pengambilan protein yang mencukupi dengan asid amino yang lengkap membantu dalam penghasilan kulit yang cantik, rambut yang sihat kuku yang elok serta penghasilan susu ibu dengan kadar lebih cepat dan anak akan kenyang bila menyusu dan tidak meragam.
- Orang yang mengidap GOUT menjalani proses penyembuhan dengan ESP. Ini kerana kandungan asid amino dalam ESP Shaklee adalah lengkap dan selamat diambil

6) Alfalfa
- Untuk pengetahuan ibu-ibu diluar sana, Alfalfa adalah merupakan raja segala tumbuhan.
- Pengambilannya dapat melegakan sakit sendi dan belakang
- Bertindak seperti 'kacip fatimah' kepada wanita
- Melegakan sembelit bagi ibu berpantang
- Membantu membanyakkan susu ibu.
- Membuang angin dalam badan dan
- Memulihkan urat selepas bersalin

7) Omega Guard
- Boleh mengurangkan kemurungan bagi ibu yang berpantang
- Boleh mengurangkan sakit kepala
- Boleh mengekalkan tekanan darah normal
- Mengurangkan masalah lupa pada ibu
- Memanaskan badan semasa dalam pantang

Untuk dalaman, set berpantang ni sangat2 disarankan untuk diambil secara lengkap sebab semasa melahirkan banyak hormon dan keadaan badan telah berubah.  Jadi Set lengkap membantu untuk memulihkan kembali keadaan tu..

Yang bestnya Set Berpantang Shaklee ni sesuai untuk kelahiran secara normal ataupun melalui pembedahan (caesar).

Dan Set ni juga boleh digunakan selepas waktu berpantang. Amalkan,  in shaa Allah. ..feedback lain pula yang nampak nanti...

The rest..let the pictures talk hokey..

FB : Nur Insyirah

Email : eida_102@yahoo.com

Sms / WhatsApp / call : 019 - 7262102

No comments:
Post a Comment



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger