Pages - Menu

Set Breasfeeding Untuk Baby Yang Mengidap G6PD

Assalammualaikum...


Alhamdulillah...Sudah Ramadhan ke 3 hari ni...Alhamdulillah..Ada berita gembira untuk semua Shaklee Independent Distributor sebab hari ni merupakan payday bagi SHAKLE BIZ!!Ada yang dah menjengah income 2, 3 ,4 5 dan 6 angka.

Bagi saya, bulan lepas, sales agak kurang memuaskan sebab bulan lepas sangat - sangat hectic dengan kerja - kerja opis dan bermacam -macam masalah..namun untuk bulan ni saya akan fight till the end sebab nak merasa lak bonus 4 angka. Mana tahu kan terus naik ke Supervisor!!!In shaa Allah..Doakan saya ya!

Semalam merupakan hari yang penuh dengan senyuman bila saya terima feedback daripada one of my customer yang juga merupakan isteri bos saya.

"Assalammualaikum...akak nak order Alfalfa.Happy rasa bila susu badan banyak untuk Asyraf"

Alhamdulillah...Syukur sangat - sangat. Niat saya untuk membantu mereka yang memerlukan termakbul juga. Siapa yang tidak gembira bila orang yang mereka tolong hantar sms bahagia macam tu kan? Maaf sebab saya tak boleh nak copy paste macam dulu bila My Baby masih lagi dalam wad...huhu..Dah almost 2 weeks...Nak update blog or status biz pun agar sukar. Namun saya positifkan diri..Ini adalah cabaran untuk saya raih lebih kejayaan dalam membantu orang lain..In shaa Allah...

Semalam juga dapat 1 kes yang saya memang tak pernah dengar langsung..One of my friend masa student kat UPM dulu pm kat FB dan bertanyakan set yang sesuai untuk Breastfeeding sebab bulan Ramadhan ni susu dia agak kurang. Tapi baby dia ada G6PD. Boleh ke consume basic set yang selalu saya suggestkan kat customer lain.

G6PD?????Apakah itu???Blur seketika..Then, incik google pun beroperasi..Saya nak tahu lebih lanjut..Apakah jenis penyakit ni...Terima kasih kepada Kak Rai yang bertanya. Saya dapat ilmu baru lagi semalam...Alhamdulillah...

MARI KITA BERKENALAN DENGAN G6PD

APA ITU G6PD ?
( Glucose 6 Phosphate 'hydrogenese)  adalah  sejenis enzim dalam sel darah merah.

Fungsinya 

la akan melindungi sel darah merah daripada dimusnahkan dengan lebih awal.
Semasa bersalin ' sample' dan tali pusat   bayi   dihantar   untuk pemeriksaan G6PD di makmal.

Sekiranya didapati bayi kita kekurangan G6PD:

1. Anda akan  dihubungi melalui telefon atau surat supaya membawa anak anda masuk ke wad untuk pemerhatian.

2. Anak anda dikehendaki tinggal di wad sehingga berumur 10 hari.

Pemerhatian ini perlu kerana bayi anda boleh  mendapat  kuning (Jaundice) dengan serta merta.

Bayi kita dibenarkan pulang ke rumah setelah dipastikan tiada sebarang masalah-masalah lain.

Apakah yang perlu dilakukan bila anak anda kekurangan G6PD.

Elakkan anak anda dari bahan-bahan yang boleh menyebabkan kemusnahan sel darah merah seperti:
*   Memberi   ubat-ubat  sendiri tanpa arahan doktor.
*   Ubat gegat.
*   Ubat-ubat tradisional, jamu atau ubat sinseh.
*   Minyak gosok.
*   Kacang parang.

Pastikan anda mendapat senarai ubat-ubatan yang tidak dibenarkan untuk diberi kepada bayi yang berpenyakit G6PD sebelum pulang.

SILA PASTIKAN 

Bawa senarai ubat dan tunjukkan kepada doktor bila anak sakit. Beritahu, anak anda kurang G6PD.

Apa akan  berlaku  kalau termakan makanan atau ubat-ubat tersebut? 

  •    Boleh menyebabkan sel darah merah musnah dengan cepat.
  •    Bayi akan mendapat kuning (Jaundice).
  •    Air kencing berdarah atau berwama teh pekat
  •    Demam dan pucat.  

Bolehkah seseorang yang kekurangan  G6PD  hidup secara normal ?

 Mereka boleh hidup secara normal   tetapi   dia   mesti mengelakkan makanan dan ubat-ubat tertentu.

Kekurangan G6PD ini adalah sepanjang hayat. la bukan penyakit   keturunan atau berjangkit.

Ubat - ubat Yang Harus Dielakkan Atau Digunakan Dengan Berhati - hati bagi Pesakit Kekurangan G6PD.

Antimalaria.
Chloroquine.
Hydroxychloroquine.
Primaquine.
Pamaquine.
Pentaquine.
Quinine.
Mapacrine.
Antirheumatik / Analgesik.
Phenacetin.
Aminopyrine.
Acetylsalicytic acid.
Antlpyrine.
Probenecid.
Acetalinid.

Antibakteria

Chlorophenicol
Cotnimoxazole
Furazolidine
Nalidixic acid
Nitrofurantoin
P. Aminosalicylic Acid
Sulphonamide
Sulphanilamide
Sulphasoxazole
Sulphamethoxypyridazine
Sulphathizole
Sulphamerazine

Lain-lain

Choramine
Dapsone
Dimercaprol
Antisine
       Napthalene (ubat Gegat)
Phenythydrazine
Benadryl
Tripelennamide
Procainamide
P. Aminobenzoic Acid
SS Cream
Fava beans
Vitamin K Analoques
Pyrimidone
Pyribeneamine
       Mathylene blue

So, jika baby anda ada mengalami G6PD, anda tak perlu risau. Boleh ke saya makan Set BF Shaklee ni?Jawapannya....SUDAH TENTU BOLEH!!Kerana Shaklee adalah 100% semulajadi dan 100% halal!

Set Basic Breastfeeding yang saya syorkan sebelum ni mengandungi ESP dan Alfalfa. tetapi bagi ibu - ibu yang menyusukan baby mengidap G6PD ni boleh bertukar ke SET KHAS iaitu SET EU-FOUR - PACK yang mengandungi Ostematrix, Vitamin C, Vitamin B-Complex dan Vita - Lea.

Ada sesetengah baby yang mengidap G6PD alah kepada ESP dan Alfalfa. Namun, ia bergantung kepada badan seseorang. Oleh itu, untuk lebih selamat saya syorkan Set ni kepada Kak Rai.


set ni juga sesuai untuk ibu yang alah terhadap Alfalfa & Ibu yang mengidap Anemia (kurang darah)


Kerana kemungkinan besar pesakit G6PD alah terhadap Alfalfa, tetapi ada jugak ibu2 yang boleh makan Alfalfa dan tidak efek pada baby, mereka hanya makan 1 biji shj sehari (aturan makan yang sebenar 3biji sehari).  Saya sharekan testimoni mereka disini





Kepada kaum ibu yang breastfeeding diluar sana dan mengalami masalah kemeruduman susu untuk bayi anda, boleh hubungi saya untuk untuk sebarang pertanyaan sebab saya akan konsult anda mengikut kesesuaian masalah anda..Jangan segan - segan tau sebab saya sangat - sangat menyokong penuh penyusuan baby sehingga berumur 2 tahun.. Dan saya juga menyimpan impian yang sama dan fully BF baby saya nanti...Doakan ya!

FB: Nur Insyirah

Email : eida_102@yahoo.com

Whatsapp / sms / call : 019 - 7262102


1 comment:
  1. Anak sy umur 12 tahun kekurangan g6pd. Bolehkah dia mengambil Bcomplex dan omega guard.

    ReplyDelete



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger