Pages - Menu

9S Untuk Berjaya Daripada Dr Azizan Osman

Assalammualaikum...


Alhamdulillah...Pagi ini bangun dengan penuh semangat setelah malam tadi saya disrang demam dan flu yang agak teruk! Setelah makan Vita C yang telah dipatah kan kepada 2 bahagian sebanyak 2 biji sebelum tidur, Alhamdulillah....Rasa segar dan berpeluh - peluh bangun pagi tadi. Dan natijahnya pagi ini bangun dengan penuh bersemangat dan bermotivasi!!!Aim untuk Jun akan cuba dicapai dan digapai sehabis baik!!!In shaa Allah..

Suka saya nak berkongsi kepada semua, hasil perkongsian adik saya dalam Biz SHAKLEE ni untuk kami semua. TQ so much kepada Maidah diatas perkongsian yang amat - amat berharga ni...


Apa nak buat kalau belum berjaya?


waahhh....warna ini melambangkan hasrat yang membara!!!

Namun ada ketikanya semangat yang membara itu semakin hari semakin menipis dan akhirnya terkibur dek kerana rasa berputus asa setelah berulang kali tidak berjaya!!Dari Lensa......Alumni atau Bakal Alumni Program Dr.Azizan Osman


Jika apa yang kita inginkan belum tercapai, apa yang anda patut buat? Ada 9S yang anda boleh buat! :-

1- Bersyukur- Bersyukur?? Ya! Bersyukur kerana prinsip bersyukur adalah, setiap apa yang kita syukuri akan membawa nikmat lebih banyak dari Allah swt.


2- Bersedekah- Dah tak dapat lagi mahu sedekah? Ya! Sedekah! Sedekah adalah hikmah Allah swt untuk mengajar manusia menzahirkan kesyukuran. Sedekah sedikit ikut apa yang kita rasa suka. Berdoa juga berkat sedekah tersebut Allah swt akan sentiasa perbaiki hati kita, sangkaan kita dan membantu menguruskan seluruh urusan hajat kita.


3- Salam- Ya! Memberikan salam kepada setiap muslim lain yang kita jumpa samada kenal atau tidak! Salam membuka pintu rezeki kerana barangsiapa yang menyambung silaturrahim, Allah swt membuka pintu rezekinya. Salam juga adalah cara kita mendoaka kesejahteraan orang lain, barangsiapa yang mendoakan orang lain kebaikan, dia akan mendapat kembali kebaikan tersebut.

4- Senyum- Senyum? Susah ni! Tak capai matlamat! Tertekan dan kena senyum? Ya! Senyum adalah sedekah, sesiapa yang bersedekah, Allah swt akan memberikan dia lebih banyak lagi. Dan senyuman membuka pintu rezeki. Senyuman juga akan membantu kita fokus kepada apa yang baik di keliling kita dan itu penting, kerana apa yang kita fokus, itulah yang kita akan dapat. Bukankah Allah swt mengikut sangkaan hambaNya?


5- Sujud- Ya! Lebih banyak ujian yang hadir, lagi banyak anda mahu capai tingkat seterusnya dalam hidup anda, lebih banyak sujud yang anda perlukan. Sujud di solat-solat wajib dan banyakkan sujud di solat-solat sunat seperti tahajud, dhuha, sebelum dan selepas solat fardhu, solat hajat, istikharah dan taubat setiap malam. Sujud adalah saat seseorang hamba paling hampir dengan Tuhannya. Waktu sujud terakhir adalah di antara saat doa paling makbul. Berapa banyak kita bersujud menentukan banyak perkara keberkatan dalam hidup kita.


6- Selawat- Ini juga rahsia besar untuk mencapai segala hajat atau memperbaiki hidup dunia akhirat. Sudahkah anda berselawat 1,000x setiap hari? Jika tak mampu 100x? Mana nak dapat dengan setiap satu selawat kita, Allah swt dan malaikat balas balik 10x? Setiap doa kita akan didoakan semula 10 kali ganda!


7- Sumbang- Berapa banyak anda menyumbang tenaga, masa dan apa yang anda mampu kepada membantu orang lain mengikut kebolehan dan kepakarwn anda? Orang yang memberi, sentiasa akan diberi semula lebih banyak dariNya. Itu hukum alam, the more you give, the more you get. Ilmu menjadi ikhlas adalah melakukan lebih banyak dari apa yang dibayar atau diperlukan. Terutamanya kepada orang yang paling hampir kepada kita. Suami, isteri, ibu bapa, anak-anak, adik beradik, sanak saudara, jiran dan ramai orang lain.


8- Serah- Serah atau penyerahan; submit diri kita totally kepadaNya di dalam setiap tindakan kita. Minta Dia yang uruskan dan kita buat sebagai level manusia yang hanya mampu sekadarnya. Sebenarnya mana kita ada upaya menjadikan sesuatu. Kita hanya mampu Doa, Ikhtiar, Ilmu dapatkan dan tawakkal. Bila kita lakukan dengan penuh penyerahan, Dia tahulah nak aturkan terbaik untuk kita.


9- Sabar- Sabar di dalam setiap situasi, cabaran atau ujian. Sabar dalam doa, usaha, sabar dalam muhasabah diri, sabar dalam memperbaiki diri, sabar dalam memahami kesilapa diri, sabar di dalam berdoa, sabar di dalam segala aspek. Maksud sabar bukan tunggu tapi maksudnya bertenang. Jika belum capai, teruskan buat dalam sabar. Bila kita tidak sabar, kita akan tercabar!


                                


Dalam semua pekerjaan atau biz, pasti ada jawapan menagapa ianya berjaya dan mengapa ianya gagal!!Sebab Gagal itu pasti ada sebab...Dan Berjaya itu pasti ada cara!!!


Apa yang penting jangan pernah berputus asa!!!Never and never GIVE UP!!!!Sentiasa cekalkan hati dan tabahkan hati walau sekuat manapun dugaan yang menghalang dan mendatang.


Rahsia dalam biz, bukanlah mencari rezeki tetapi Menjemput Rezeki..Ada perbezaan diantara keduanya bukan???Sama seperti kita datang ke rumah menjadi tetamu tanpa dijemput. Pasti kita akan merasa segan untuk datang kan? Berbeza bila menjadi tetamu dengan mendapatkan undangan daripada tuan rumah, kedatangan dengan penuh kegembiraan dan rasa bahagia yang melimpah ruah..Begitu juga lah dengan rezeki,,,


Amalkan amalan - amalan menjemput rezeki dengan ISTIQAMAH dan bersungguh - sungguh untuk mendapat rezeki yang melimpah ruah!!!


  • Solat dhuha 2 rakaat setiap hari
  • Amalkan zikir2 utk pelaris rezeki
  • Solat di awal waktu
  • Banyak kan bersedekah
  • Baca Surah Al- waqiah sblm tidur
  • Sedekahkan al- fatihah utk mak ayah setiap kali after solat


Lots of Love, 
nurinsyirah
No comments:
Post a Comment♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger