Pages - Menu

Tips Usahawan Terbilang~~

Assalammualaikum...

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...Annual Grand Meeting dan menutup tirai..Hari ni sedang bertungkus lumus untuk menyiapkan minit. Sebab apa semangat untuk buat minit ni???Sebab saya sedang memegang harapan 37 orang untuk kegembiraan yang lebih meriah untuk menyambut Syawal nanti. Doakan saya juga ya sebab ia juga teramat - amatlah  penting untuk majlis saya nanti..

Hari ni saya nak share something untuk kita semua. Untuk renungan dan sebagai salah satu motivasi untuk kita. Alhamdulillah, semenjak terjebak dengan biz ni, semakin cuba berubah ke arah yang lebih baik. Bak kata sifu saya, 

                 "Bila kita berbisnes, bos kita adalah Allah S.W.T. Jaga hubungan dengan Allah, In shaa Allah segala kesulitan itu akan menjadi mudah dan kita tak kan mudah berputus asa"

                 "Jadilah usahawan yang beriman, berusaha dan berjaya!!!"

                 "Untuk menjadi usahawan, kita perlu fikir apa yang kita boleh beri....-Prof Muhaya"

Seperti mana yang kita ketahui, Nabi s.a.w. ada bersabda "9/10 pintu rezeki itu datangnya dari perniagaan". Namun mengapa ramai orang hari ini yang berniaga atau berbiznes kenapa mereka tidak HEBAT?

Langkah Bijak Usahawan Terbilang

1) Mesti faham tentang erti kejayaan.
    Apekah kejayaan bermakna pada diri kita? Adakah sales 
    yang berjuta2 or untung berlipat kali ganda? Ingat 
    setiap kejayaan mestilah ada matlamat, dan setiap 
    matlamat mestilah ada tindakan. Untuk mencapai 
    kejayaan kita mestilah pasang niat contoh

"Ya Allah ya Tuhanku jadikan aku usahawan jutawan menjelang tahun 2013"

2) Untuk berjaya mesti ada pengorbanan yang sewajarnya. 
    Tiada kejayaan yang datang bergolek, melayang or memipih.  
    Apakah pengorbanan yang anda sanggup lakukan? 
    Korban masa, korban tenaga, wang ringgit, ilmu etc. Tanpa      
    pengorbanan anda tak mungkin akan kecapi kejayaan.

3) Yakini diri sendiri.
    Meyakini diri sendiri yang kita boleh melakukannya, 
    yakin dengan apa yang kita targetkan dan disiplinkan diri. 

4) Set a daily target. 
    Focus tiap2 hari, jika tiap2 hari anda cemerlang, 
    tiap2 minggu anda akan cemerlang, tiap2 bulan akan 
    cemerlang dan tiap2 tahun akan cemerlang. 
    Focus on a daily target!

    Ya Allah ya Tuhanku jadikanlah hari ini lebih baik dari semalam, jika aku mati hari ini matikan aku dalam 
   iman- Doa tiap2 pagi macam ni.

5) Ramai orang mudah patah semangat. Kita haruslah 
urus emosi kita dan minda untuk mengawal tindakan. 
    Jika jumpa client pertama kena tolak, client ke-2 kene tolak, 
    ke-3, ke 4 dan ke 5 kena tolak in the end kita berputus asa
   "Aku ni memang muka sweyy la... orang tgk muka aku pun 
    20sen" huhu. 
    Kalau mcm ni la cara kita berfikir, tak tau la macam mana...
   "Orang lain bolela.. tak tau malu" or "Dia cina memang la 
     bolee" hah!!! takde kene mengena bangsa ke ape. Ingat orang 
    lain buat duit, kita sibuk beri ALASAN!
    Ingat!Uruskan hati dan semangat, bulatkan hati, bersangka 
    baik terhadap Allah kerana Allah tidak akan menzalimi 
    hambanya!

6) Pecahkan kitaran Negative.
    Ubahkan tindakan2 kita, pecahkan kitaran negative. 
    Jika kita gunakan cara yang sama dan asyik2 menerima 
    rejection kita sepatutnya menggunakan alternative lain. 
    Nabi berkata " 
    Sebodoh2 manusia, manusia yang di patuk oleh ular 
    yang sama di lubang yang sama berulang2 kali"
    Dah terang2 kalau kita ikut the same route, and 
    end up failure so nape nak ikut jalan yang sama lagi?

7) Jangan takut melakukan kesilapan dan belajarlah dari 
     kesilapan!
     Kesilapan adalah asam garam hidup, dalam hidup ini 
     mesti ada melakukan kesilapan. . Kita lagi banyak belajar 
     dari kesilapan dari kejayaan. Jika kita buat sekali terus 
     berjaya, kita tak banyak pelajari. Jika kita sesat jalan, 
     kita akan tukar route kita supaya tak tersilap jalan or tukar 
     laluan alternatif yang lain..

8) Sebelum kita nak jual sesuatu barang, kita perlu "jual" 
    diri kita dulu.
    Penampilan kita macam mana, barang kita macam mana, 
    packaging, price and such, cara kita bercakap macam mana 
    etc. Upgrade diri, maniskan muka, yakinkan percakapan. 
    Baru orang yakin.

9) Jangan segan2 bagi name card, jangan kedekut!
    Mengikut kajian kita perlu bagi 5 kali name card pada 
    potential client, jadi orang mudah ingat kita.

10)  Jadikan semua orang sama hebat macam anda!
      -Pekerja, downlines, pembantu etc.Duplicate macam anda, 
       committed dan sungguh2.

11) Dorong dan motivasikan orang disekeliling kita 
      including family.
      Kebiasaannya suami atau isteri tidak paham tentang nature 
      kerja kita. So kita perlu naikkan semangat supaya dia pun 
      sama2 naik syeikh macam kita jugak!

12) Orang yang nak berjaya, kena campur gaul dengan 
      orang2 yang telah berjaya. Ikuti jejak langkah mereka. 
      Tanam cita2 semangat dan iltizam utk jadi seperti 
      mereka.Contoh idola saya ialah CPM Honey Nurhaliza..

13) Rajin berkomunikasi dengan orang lain.
      Mulut mesti peramah, kalau tak boleh nak cakap sms 
      or email or chat. Macam2 cara sekarang ni nak atau 
      tak je.

14) Sentiasa bercakap tentang apa yang anda jual dan 
      jangan malu2.
     "Saya jual product ni, dengar kabarnye ok leerrr... 
      kalau orang dengar camni orang lain pun tak yakin. 
      Kita mesti yakin seyakin2 nya product kita adalah 
      yang terbaik!

15) Untuk berjaya, kita mestilah ada ILMU.Tanpa ilmu 
       kita takkan ke mana2. 
      contoh kita nak jadi engineer, kita ambil masa 5 tahun 
      untuk perolehi ijazah kejuruteraan, nak jadi doctor 
      7 tahun etc.Maka kita seharusnya meluangkan masa 
      kurang2 sekali atau dua kali seminggu untuk membaca 
      atau menghadiri seminar2 keusahawanan.

16) Jangan salahkan orang lain!
      Bila kita gagal melakukan sesuatu perkara kita mula 
      menyalahkan orang di sekeliling kita, salah barang   
      yang dijual, salah company tu, salah pemimpin 
      pendek kata salah semua orang lah. Salah sendiri tak
      tau pulak? Macam cerita bangau o bangau pulak.
      Ingat biznes ini ialah biznes kita, kita x boleh menunding 
      jari pada mana2 pihak. No matter what happens or how 
      bad u want it to be, kita yang harus lakukannya!!

17) Kena beristiqamah dalam apa jua bidang sekali pun
     jika kita nak berjaya takde yang on and off. or touch n go. 
     Mesti berjuang sehingga ke titisan yang terakhir. Kadang2 
     Allah menguji kita sejauh mana kita bertahan. 
     Sabar.. sabar..sabar sahaja. Yang penting lakukan yang 
     terbaik!! Usaha mesti sungguh2.

 Harap dapat jadikan panduan to all entrepreneur out there!Peluang selalu ada, tapi kita yang tak pandai nak rebut peluang untuk ubah cara hidup dan cara pemikiran. 
No comments:
Post a Comment



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger