Pages - Menu

Makanan Yang Paling Baik Untuk Kulit yang Sihat dan Cantik~~~

Assalammualaikum...

Kita mesti selalu mengidamkan kulit yang sihat dan cantik kan?Kulit yang halus dan mulus. Kulit yang bebas daripada sebarang masalah. Contohnya masalah kulit berjerawat, kulit berminyak, kulit berjeragat, tona kulit tak sekata, kulit kusam dan macam - macam lagi la masalah kulit!


Bagi wanita yang sangat mementingkan dan menitik beratkan kesihatan dan kecantikan kulit samada luaran atau dalaman, pastinya anda akan memlilih makanan yang terbaik untuk memastikan impian tersebut tercapai dan berterusan kan?

Sebab tu, tak hairan la kenapa ramai wanita yang sanggup melabur wang beribu - ribu ringgit unutk memastikan mereka mendapatkan kulit yang sihat dan cantik. Namun suka saya ingatkan sebelum kita mencantikkan bahagian luaran, bahagian dalaman kulit perlu dipulihkan terlebih dahulu. Jika dalaman masih tidak sihat, maka bahagian luaran akan sentiasa bermasalah..betul tak?

Ni gambar rajah struktur kulit kita..
 
 
Jadi, untuk memastikan kulit kita sihat dan cantik, perlu pastikan bahagian dalaman kulit kita mendapat nutrien yang mencukupi.
 
 
Suka saya nak sharing makanan yang paling sesuai untuk mendapatkan kulit yang sihat, halus dan mulus gitu yang saya perolehi daripada Encik Google..;p
 
 
1. Salad

Enam helai daun salad mengandungi 100 peratus keperluan Vitamin A harian kamu. Vitamin ini berfungsi meremajakan kulit dengan cara meningkatkan pergantian sel. Selain itu, kandungan kalium dalam salad juga menambah zat kulit dan meningkatkan penyerapan oksigen dengan cara memperbaiki aliran darah.

2. Tomato

Kajian menunjukkan peserta yang makan lima sudu pasta tomato kaya lycopene setiap hari selama tiga bulan memiliki perlindungan 25 peratus  lebih banyak terhadap pancaran sinar matahari. Selain itu, makanan ini juga menjadikan kulit mempunyai lebih banyak kolagen untuk mencegah kulit daripada kendur.

3. Strawberi

Secawan strawberi menyediakan 130 peratus Vitamin C iaitu zat yang kuat untuk meningkatkan pengeluaran serat kolagen. Fungsi kolagen adalah untuk membantu kulit tetap tegang dan lembut. Semakin banyak Vitamin C bererti semakin sedikit garis-garis yang muncul di kulit. Gadis dengan pengambilan Vitamin C yang rendah cenderung untuk memiliki kulit kering dan berkerut.

4. Epal

Quercetin, antioksida yang banyak terkandung dalam kulit epal berupaya melindungi kulit daripada pancaran sinar UVB yang boleh membawa kepada berlakunya kanser kulit.

5. Soya

Sebuah kajian menunjukkan, kedutan halus dan ketegangan kulit akan meningkat apabila perempuan berusia di akhir 30-an dan 40-an. Oleh itu, kamu digalakkan makan makanan yang kaya dengan isofl avon soya yang dikenali dengan aglycone seperti tempe.

6. Telur

Lutein dan zeaxanthin, dua zat yang terkandung dalam telur, berfungsi mencegah kerosakan kulit akibat sinar UV. Selain itu, makanan ini juga boleh membuatkan kulit lebih lembut, tegang dan lembap.



Tak susahkan?Tapi pengambilan yang mengikut sukatan yang betul je akan memberikan hasil kulit yang sihat dan cantik!Macam mana pula dengan wanita - wanita yang tak suka makan sayur - sayur dan buah - buahan ni??

Tak perlu risau sebab itu diwujudkan suplemen yang membekalkan jumlah nutrien yang kita perlukan untuk mendapatkan kulit yang sihat. TETAPI!Sila ingat ya!Consume suplemen yang diyakini selamat.Yang ada sijil HALAL dan Berdaftar dengan KKM. 

PILIHAN SAYA???TENTUNYA SET SKINCARE + ESP SHAKLEE

 
Boleh tambahkan GLA Complex untuk SUPER DOOPER BEAUTY SET from SHAKLEE!!!



Masih belum terlambat untuk anda yang belum mencuba merasai sendiri kebaikan SET SKINCARE ni..Bagi yang berminat boleh email kepada saya skin prob  dan order anda serta sebarang pertanyaan berkenaan SUPER DOOPER BEAUTY SET ni.

Kepada anda yang ingin membeli secara walk in di branch -branch SHAKLEE, boleh menggunakan ID saya 914377. Sila attachkan resit pembelian kepada saya untuk saya guide anda jadual bagi pengambilan suplement yang anda beli.
 
eida_102@yahoo.com
 
 
SETIAP PERUBAHAN ADALAH BERMULA DENGAN LANGKAH YANG PERTAMA!!JANGAN TAKUT UNTUK MELANGKAH KERANA KITA TAK TAHU APA YANG BERADA DI HADAPAN..
No comments:
Post a Comment



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger