Friday, March 15, 2013

Bila Migrain Menyerang~~~`

Views
Assalammualaikum....

Salam Jumaat semua!!!Masa rehat di opis dah pun bermula...Sementara menunggu my besties, Cik Puan Hanim untuk lunch sama - sama sebab masa lunch dia pukul 1 nanti, terasa nak sharing sesuatu untuk semua..

Migrain..Rasanya tak asing lagi penyakit ni dikalangan kita kan?Kadang - kadang bila datang menyerang apa- apa kerja pun mesti takkan jadi. Saya ingat lagi masa zaman sekolah dulu - dulu, senior saya mengalami migrain yang sangat teruk!Sampaikan dia tak perasan dia hantuk  kepala kat dinding bilik sebab sakit sangat!Nak selalu makan pain killer memang tak la kan sebab kesan di kemudiaan hari. Tapi dek kerana tak tahan sakit, panadol la menjadi painkiller masa tu.

Sekarang ni Incik Tunang pulak ada migrain. Cuma Incik tunang ni memang sangat - sangat payah nak makan apa - apa ubat sebab takut kesan masa depan nanti.So, cara nak heal sakit tu dengan minum air limau kasturi tanpa gula..Alhamdulillah..Berkesan untuk Incik Tunang.


Persoalannya sekarang apa penyebab migrain ni???Yang sedikit info yang saya perolehi dari blog MAMA FAIZ~~~~

Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai punca migrain, namun saintis telah mencadangkan beberapa penyebab migrain:
§ Kekurangan zat dan nutrisi

§ Faktor keturunan

§ Kesan dari pengambilan ubat-ubatan

§ Wanita yang mengalami haid atau pra-haid

§ Terlalu banyak mengambil kafein

§ Mengamalkan makanan yang mengandungi MSG dan nitrat

Biasanya penderita migrain akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi penderita migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka dari kesakitan yang ditanggung. 

Pengambilan ubat-ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan.

Oleh yang demikian, adalah dicadangkan untuk memilih alternatif lain dengan pengambilan supplement natural. Satu langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain.

Kenapa supplement lebih baik dari ubat? 
  •  diperbuat daripada bahan makanan, dan merupakan ekstrak daripada makanan2 yang membekalkan nutrient harian. 
  • ubat yang diformulasikan di makmal daripada jenis dadah dan sebagainya.

Saya nak suggestkan kat sini untuk mereka yang menderita MIGRAIN ni, apa kata anda cuba OSTEMATRIX dan VITAMIN B - COMPLEX untuk membantu masalah ni...

Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D) ~Ostematrix Shaklee mengandungi Kalsium,Magnesium,Vitamin D)

1) Kalsium 

  •  membina tulang dan gigi
  • membantu menetapkan ritma jantung
  • menyelesaikan masalah insomnia
  • membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran
  • membantu dalam pembekuan darah
  • mempertahankan fungsi saraf dan otot serta buah pinggang
  • mengurangkan kadar kolesterol dalam darah

  Magnesium 
  •  penting untuk metabolisma kalsium
  • membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. 
  • Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.
  • Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. 
  • Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing


    2) B Complex
    • Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. 
    • Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang migrain
    • mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, strok dan sebagainya.

    Bagi penderita migrain, anda hendaklah mengetahui penyebab-penyebab yang boleh menjadikan anda diserang migrain. Sekiranya ia berpunca dari pemakanan, maka anda kena lah jaga makan. begitu juga dengan perkara2 lain seperti aktiviti dan sebagainya



    Tak salah kita mencuba kan?Baru kita akan tahu keberkesanannya...Ostematrix pula offer Bulan Mac ni..Beli 6 FREE 1..Apa lagi!!Grab cepat - cepat2!!

    If berminat boleh email saya ya!!!

    eida_102@yahoo.com

    Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...