Pages - Menu

NR SEAFOOD VILLAGE - DINNER SUASANA KAMPUNG

Assalamualaikum..

Mata masih tak mengantuk. Scroll la segala gambar dalam galeri...Tetiba teringat masa tahun 2014 dulu, ada entry yang tertunggak share.

Masa 2014, Ida kena menghadiri PTM selama 2 minggu di Besut, Terengganu. Disebabkan transport tak disediakan, maka dengan rasa pengharapan yang tinggi harap en suami boleh hantarkan. Thats was the first both of us travel ke Pantai Timur.

kami bertolak sehari awal sebab tak tahu tempat dan nak spend time together sebab masa ni masih PJJ lagi. Walaupun Ida dilahirkan di Terengganu, tapi Ida tak tahu sangat selok belok jalan kat sana.

Pastu, kami decide nak tidur kat Prinz Park Hotel sebab hotel lain semuanya dah fully booked.. Perjalanan sangat jauh rasanya dari KL ke Terengganu. Ida yang minta nak stay kat Terengganu sebab rindu kampung halaman katanya...heee...

Then, malamnya dah gelisah dah..Nak dinner kat mana. Both of us kalau travel , memang suka cari tempat makan yang jadi signature kat tempat tu. So, Ida serah kat en suami mencari.

Cari punya cari, jumpa la Restoran NR Seafood Village. En suami kata restoran ni penah masuk dalam JJCM. Why not kita try. Mesti sedap katanya. Disebabkan tempat dia tak jauh dari hotel, so after Maghrib, kami terus menuju ke sana berpandukan Waze.

Perjalanan nak ke restoran ni pada awalnya macam seram sikit walaupun masuk dalam kawasan kampung. Jalan kecik. Gelap gelita. Ida dah pelik. Memang suruh en suami patah balik je sebab rasa dah salah jalan. Dia kata sabar. Kita jalan depan lagi. Rupa-rupanya satu kampung blackout masa tu.

Bila sampai je depan restoran tu, sangat impress dan excited! Cantiknya! Restoran kayu yang bercirikan tradisional kampung! Dan paling best, its so romantic...Rasa tenang dan damai je. Betul -betul rasa macam balik kampung.

Masa kami sampai tu, masih tak ramai orang sebab awal lagi. So, kami order main course yang dicadangkan kat situ...Kami order siakap 3 rasa ( yang ni en suami pergi pilih ikan. Pilih yang sedang - sedang sebab risau terlebih bajet...Lupa nak pergi ATM), tom yam seafood, coconut shake , sayur kangkung belacan dan dessert - banana split.

That was the first romantic dinner for both of us :-).  Makanan dia SUPERB! Memang 5 star. Sedap yang amat okeh! Kami berdua penggemar tom yam. So,memang menepati citarasa sangat! Yang paling rare bagi Ida, tomyam tu dihidangkan dalam buah kelapa..same goes to coconut shake! Tak sesia berusaha mencari restoran ni. Part harga dia pulak, sangat murah ok! Tapi pada tahun tu la...Hihihi..

Jika ada rezeki dan ruang, memang nak kembali lagi ke sana. Rindu dengan suasana dan keunikan restoran tu.

So, korang, kalau ke Terengganu jangan lepaskan peluang ke NR SEAFOOD VILLAGE, KAMPUNG PENGKALAN MARAS. KUALA TERENGGANU.

Ni bukan trip JJCM, kami ni macam JJCM gak la sikit sikit.



HIDUP INI TERLALU SINGKAT

Assalamualaikum...

Petang tadi, Ida terima perkhabaran daripada group Sekolah menengah mengenai suami salah seorang sahabat kami kembali ke rahmatullah...

Sahabat Ida diuji dengan kehilangan suami yang menjadi peneman hidupnya disaat dia sedang menanti hari untuk melahirkan zuriat yang kedua.

Ida terdiam lama...Terpaku dengan whatsApp yang masuk bertalu-talu dari sahabat - sahabat kami...

Ya Allah...Besarnya dugaanMu buat sahabat kami. Tapi kami yakin, sahabat kami seorang yang hebat. Kerana itu, dia diuji dengan ujian ni..

Jauh disudut hati, Ida merindui suami yang tatkala ini sedang outstation atas tuntutan kerja. Baru 3 hari ditinggalkan bersendirian, rindu hanya Allah yang tahu. Serba tak kena. Rasa sunyi.
Macam mana jika untuk selamanya tiada disisi?

Subhanallah.....Saat ini kesyukuran yang Maha hebat Ida panjatkan kepada Allah diatas rezeki memberi pinjaman seorang suami yang baik.

Kehilangan yang terjadi kepada sahabat ini membuka mata Ida, agar kita semua sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada. Hargai setiap masa bersama sebab kita tidak tahu bila masa untuk kita pula...

Al Fatihah..



Ini Satu Permulaan Sebuah Perjuangan

Assalamualaikum...

Sharing inspirasi Dr. Lin...

Saat telah diberi green light dari sang suami, kini tiba untuk memilih yang paling dekat dihati memimpin jalan menuju kejayaan.

Semoga dipermudahkan perjalanan ini walaupun sebenarnya ketakutan mula beraja dihati...

Ini perjuangan mencari rezeki! Ini perjuangan membahagiakan mereka yang terpenting dalam hidup ini.

Moga Allah redha...Moga Allah bantu..hamba yang cukup lemah ini...

Manusia membanting tulang, demi angka simpanan gaji, yang mungkin esok akan ditinggal mati.

Mereka lupa bahawa hakikat rezeki bukan apa yang tertulis dalam angka, tapi apa yang telah dinikmatinya.

Rezeki tak selalu terletak pada pekerjaan kita, Allah menaruh mengikut kehendak-Nya.

Siti Hajar berulang alik dari Safa ke Marwah, tapi air Zam-zam muncul dari kaki anaknya, Ismail.

Ikhtiar itu perbuatan. Rezeki itu kejutan.

Dan yang tidak boleh dilupakan, setiap hakikat rezeki akan ditanya kelak, "Dari mana dan digunakan untuk apa"

Kerana rezeki hanyalah "hak pakai", bukan "hak milik"

Halalnya dihisab dan haramnya diazab.

#inspirasidrlin
#silakanshare



Rezeki Tahun Baru

Assalamualaikum...

Pepagi tahun baru, tengok - tengok je Group whatsapp famili dah ada gambar ceria, berseri dan bahagia si adik yang mula bertugas di tempat baru...

Sungguh, nikmat mana yang ingin kita dustakan? Saat menatap wajah adik ini, hati memanjatkan syukur tak terhingga.

Segala air mata, segala kesedihan, segala kepayahan terbayar pada tahun 2018. Alhamdulillah...Terima kasih Ya Allah...

Adik ini mengajar Ida erti tak putus asa dan tak menyerah kalah saat doa MENJADI senjata utama..

Memang perit untuk melalui liku - liku sebelum bahagia menjelma..namun keperitan itu berbaloi dengan rezeki yang diterima...

Semoga Ida juga kuat untuk menggapai cita -cita seperti dia.

Tahniah acik!



WELCOME 2018

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...

Syukur tak terhingga! ALLAH masih memberi kasih sayang yang tiada penghujung...

Memberi nikmat dengan umur yang masih dipanjangkan disisi insan -insan tersayang.. ..

Diberi kesihatan yang sangat-sangat baik.

Diberi rezeki yang tidak disangka-sangka  pada umur 30 tahun...

Terima kasih Ya Allah untuk tahun 2017 yang penuh makna.

Walaupun 1001 dugaan yang mendatang,namun Dia telah memberikan kekuatan yang entah dari mana datangnya..

Saat jatuh tersungkur, saat dada sesak menahan rasa,saat hati lelah mencari tenang,Allah hadirkan mereka -mereka yang tersayang disisi memberi kekuatan..

Untuk anda yang sentiasa dalam doa dan hidup Ida, terima kasih untuk segala...

Entah mengapa, malam tahun baru ni, sebak dada yang penuh rasa syukur untuk segalanya...

Terima kasih Allah...Untuk segalanya...

Semoga 2018 menjanjikan lebih kekuatan, lebih ketenangan dan lebih kebahagiaan untuk kita semua...

Ampun dan maaf untuk segala khilaf yang ada...

Selamat datang 2018 dengan visi dan misi yang perlu dilunaskan selayaknya :-)



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger