Pages - Menu

Mengimbau Memori Indah

Assalamualaikum semua...

Kali ni Ida berada di sebuah lokasi indah yang memulakan dan menggamit cinta dengan incik suami..

Tempatnya yang nyaman, dengan seruan air terjun yang begitu mengasyikkan dan ketenangan hijau dedaun yang mengelilingi seluruh kawasan membuatkan Ida jadi rindu! Rindu sangat!

Kata Iskandar....satu tempat yang meninggalkan memori terindah dalam hati dan ingatan ida. Alhamdulillah...terima kasih Ya Allah kerana ida diberi peluang lagi untuk melihat Lata Iskandar, Cemeron Highlands lagi untuk kali kedua.

Memang ida berhajat untuk kembali ke sini lagi sebenarnya. Dan keadaan Lata Iskandar tu, tak banyak berubah...Menggamit memori sungguh bila kenangan tu seolah - olah baru semalam terjadi.

Pada tarikh hari semalam juga merupakan tarikh paling indah dan paling bersejarah dalam hidup ida bila hari ini 10.10.10 merupakan hari konvokesyen ida. Alhamdulillah....tertunai impian dan hajat mak ida nak tengok ida naik pentas mengambil segulung ijazah.

Sungguh! semalam merupakan hari terindah dalam hidup ida di tempat yang penuh menggamit memori..

Kenangan...ia sentiasa dalam hati dan fikiran tanpa ada sebarang kekurangan...

Terima kasih Allah...:-)

11.10.2017
Cameron highlands, Pahang



MOTIVASI PAGI

Assalamualaikum semua...

Selamat bekerja dan selamat menjalankan tanggungjawab harian korang.

Ida baru dapat satu quote ni dari IG Irene Nadia. Mesti semua bolgger kenal sangat sangat dengan blogger yang femes to the max ni. Dah la femes. Cantik pulak tu. Ibu anak 3 hokeh tapi still maintain gojes macam dari zaman anak dara.

Ida dah lama follow Irene ni. So, banyaklah perkara positif yang dapat ikut.

Pagi ni, yang mana rasa lemau tu, sila ingat..

"JADI MANUSIA JANGAN MUDAH MENGELUH...MUDAH MENGELUH AKAN MEMATIKAN HATI LALU MENGECILKAN POTENSI..

RUGINYA JIKA HIDUP YANG BEGITU BERHARGA DIISI DENGAN KELUH KESAH DAN TIDAK BERUSAHA KERAS."



APAKAH YANG MENENTUKAN JUALAN ANDA LAKU ATAU TIDAK

Assalamualaikum semua...

Salam Aidil Adha untuk semua readers blog Ida ni.

Alhamdulillah....Selamat sampai di Home Sweet Home dari kampung tercinta. Cuti raya kali ni sangat menggembirakan. Best sangat - sangat. So, bila dah cuti lama ni, liat sikit nak balik sini semula.

Malam ni, malam paling best sebab Ida dapat join online coaching tentang bisnes kat telegram dengan one of idola Ida dalam bisnes ni :-) Master Dr. Hasifah Mohd Yusof ak a Master Cip! :-)

Banyak ilmu dan tips yang Master Cip share. Dan Master Cip juga minta ilmu yang diberikan tu disampaikan  kepada orang lain.

Semoga ilmu yang bermanfaat yang Master Cip share ni membuka mata kita semua yang berada dalam bidang bisnes ni.

Meh nak share tajuk malam ni dengan anda semua..

APAKAH YANG MENENTUKAN JUALAN ANDA LAKU ATAU TIDAK - PART 1

Prinsip bisnes sebenarnya tak jauh berbeza. Cuma kita kena bijak sesuaikan dengan bisnes kita sahaja.

Pernah tak korang alami masalah bila customer pm, korang dah jawab. Bila dia tanya harga, dia kata mahal. Dia tak mau beli?

Ida pun pernah melalui keadaan camni sebab bila kita yang ZERO KNOWLEDGE ni terjun masuk bidang bisnes yang bermacam cabaran ni, hal - hal camni adalah perkara normal..

Tapi pelik tak bila mereka tak mau beli barang korang sedangkan pada pendapat korang, mereka sangat memerlukan produk itu untuk selesaikan masalah mereka, tapi mereka tak beli. Malah, dieorang sanggup belanja pada keluar makan dan habiskan duit pada tempat lain.

Kenapa ye?

Salah siapa? Salah customers?
Atau salah kite yang tak beritahu dengan jelas, value yang anda berikan.

1) Dalam hal ni sebenarnya kita yang tak bijak tonjolkan VALUE PRODUK KITA.

Maka mereka lihat produk kita ini hanya sekadar produk. Tiada VALUE pun. Rugi saja beli. Harga tak berpatutan dengan VALUE dimatanya.

Lebih baik dia gunakan duit pada VALUE yang dia suka.

Contohnya makan - makan dengan keluarga. Value nya dia dapat spend masa dgn keluarga. Bergembira. Bina hubungan dgn anak2. Gembirakan anak dan isteri. Rasa makanan sedap. Happy. Rasa seperti orang mampu sebab boleh makan diluar dengan besar-besaran.

Value nya adalah HAPPY.

Orang nak beli barang kita bukan sebab apa yg kita jual tau. Tapi sebab VALUE yang kita berikan.

Jika value itu sesuai dengan mereka dan harga, maka harga tak menjadi masalah langsung.

Cuma masalahnya, peniaga sendiri tak tahu value produknya sendiri. Peniaga hanya jual produk bukan beri value.

Kalau value tinggi tapi kita saja tahu nilai produk kita, customer tak tahu. Dieorang tak beli juga.

Untuk lebih faham pasal value, Master cip  buat test.

Contohnya wanita memilih sabun cuci pinggan.

Ada yang suka pilih produk A, harga sederhana, sebab value nya pada MONEY. Lebih murah dari premium tapi tak paling murah. Tapi perlu sental lama sikit tapi taklah lama mana. Still wangi. Cuma perlu guna lebih banyak dari sabun premium.

Ada yang suka pilih produk B, mahal sebab VALUE NYA pada masa. Cepat membasuh. Tak perlu sental lama. Wangi. Tak perlu guna banyak.

Korang suka pilih sabun basuh pinggan yg mana?

Kak Cip suka yang A. Bukan paling murah tapi bukan paling mahal.

Dari jawapan semua dalam group tu, kita boleh tengok value masing-masing tak sama. Semua org bukan nak kepada value yang sama.

Siapa yang valuenya kena dengan produk jenama tu, yang tulah akan gerakkan pelanggan untuk membeli.

Contoh yang kedua:

Kenapa sesetengah wanita akan spend beribu2 untuk pakaian dan untuk tampil cantik?

Tapi ada wanita tak kisah pun. Dia pakai sempoi-sempoi dan selekeh saja untuk keluar.

So siapa boleh jawab apa value pada wanita di atasl.

Setiap orang berbeza. Mereka berpakaian ikut apa yang mereka represent. Org yang Master Cip tunjuk diatas adalah businesswoman. Mereka represent BUSINESS MEREKA, JENAMA MEREKA.

Mereka tak boleh nampak selekeh. Kerana pemakaian mereka melambangkan apa yg mereka bawa.

Mereka perlu rasa konfiden utk menjadi duta produk.

Bayangkan drg dok jumpa ramai org, nak close deal projek besar-besar tapi pakai selekeh.

Maka value yg mereka perlukan adalah KEYAKINAN DIRI. They feel good. Yakin untuk jumpa customers. They feel important. They need to be important.

Itu value mereka maka dieorang spend beribu ringgit untuk look good.

Apa value pada wanita yang tak kisah pada penampilan?

Dan perlu diingatkan value bukan benda negatif.

Value dieorang adalah money. Dieorang tak perlu nak nampak cantik mana or nak glamer sebab bukan nature kerja dieorang. Jadi dieorang boleh jimat duit.

So jd value keyakinan diri tu tak perlu ada.

Dieorang value masa.
Dieorang nak cepat.
Dieorang nak kejar anak. Dieorang maybe anak ramai.

Maka nampak tak semua org pegang VALUE BERBEZA. BASE ON HIDUP DIA.

Value adalah benda yg dia dpt disebalik produk itu.

Cthnya beli baju cantik dapat rasa konfiden dan haritu kerja perform dgn baik gile sampai naik jd team leader dpt handle projek besar. Naik gaji.

Nampak tak org lain value lainkan? So sekarang agaknya apa value yang pelanggan u all nak?? Adakah kita beri value pada dieorang dgn jelas?

Jadi  faham  tak kenapa sesuatu produk atau bisnes itu mendapat sambutan, dan sesuatu yg lain itu tak mendapat sambutan??

Bukan kerana takde value sebab semua benda ada value. Cuma tak pandai bagi pelanggan nampak value tu.

Mungkin anda sendiri tak tahu betapa pentingnya nak bg pelanggan nampak value.
Baru dia rasa worth it utk aku beli. Tak mahal. Berbaloi.

Sebab tu customer kata mahal sebab dia tak nampak value. Kita asyik promote je tapi tak beri value pun kat dia. Mana nak nampak.

master cip pilih penapis udara Coway untuk bagitau value yang boleh diberi sebagai salah satu contoh.

Contoh Master cip akan ckp.

Hye saya adalah agent penapis udara coway. Saya ingin membantu anda memelihara kesihatan dan nyawa keluarga tersayang terutama anak kecil dari jangkitan kuman atau virus yang boleh meragut nyawa pada usia yang muda akibat udara yang terlalu kotor, bercamour aduk dgn bakteria yang dibawa oleh tetamu.

Itulah value penapis udara coway.

Tapi kalau asyik cakap saya jual penapis udara. Mmg xde value. Jadi korang dah kena start tukar ayat dah kan?? Nampak tak?

2) kenapa bisnes wujud??

Bisnes wujud adalah utk selesaikan masalah.
Dimana ada masalah disitu ada peluang. Jadi value yang produk atau servis anda beri adalah utk selesaikan masalah orang tu.

Kena tahulah masalah apa yg produk kita selesaikan. So sekarang belajar TAMPILKAN VALUE YANG BETUL PADA PELANGGAN.

Kita selalu lihat peniaga stress kan pada benda yg tak tuju tepat pada customers. Sebab tu tak boleh close deal.

Contohnya:-

Kalau kak cip jual emas utk simpanan, kak cip akan cakap,' tahukah anda mengikut bancian BANK NEGARA, jika berlaku satu musibah, rakyat Malaysia tak mampu keluarkan even Rm 1000 simpanan untuk membantu mereka ketika itu'.

Cuba anda bayangkan sekiranya anda hidup dengan cara sekarang, bebas, gembira, tak fikir hari muka. Nauzubillah suatu hari anak kesayanag sakit, perlu rawatan yang mahal. Nyawa anak kesayangan anda hanya bergantung pada rawatan pembedahan tersebut. Namun anda tak mampu keluarkan simpanan langsung.

Apakah nasib anak itu?? Mampukah anda selamatkan nyawa anak anda?? Anda akan menyesal seumur hidup jika kegagalan rawatan adalah kerana anda tiada simpanan.

Saya ingin bantu anda. Contact saya utk belajar menyimpan dgn mudah.

Kita perlu belajar benda yg betul untuk berniaga. Ada sebab kenapa orang berniaga kencang dan ada orang struggle berniaga.Sebab ramai org berniaga tanpa formula yg betul.

Berniaga ini susah. Kalau tak kena cara dapat penat lebih. Master cip nak bantu orang berniaga dengan formula yang kak cip guna pada ryg.

Satu lagi Master cip bagi nasihat, jgn takut nak share ilmu semata-mata risau orang ambik customers yang mungkin akan datang kepada kita. Kerana rezeki Allah ada utk semua org.

Melalui share ilmu, Allah hantar rezeki pada kita. Yg ni Master cip amalkan selama Master cip berniaga.

Sekian untuk PART 1. Ida akan share PART 2 untuk korang nanti. Apa yang Ida share dalam blog ni, semuanya bulat - bulat dari ayat Master Cip. Harap korang boleh faham ye.

Tq so much Master Cip diatas kesudian beliau share ilmu mlm ni. Semoga pahala dari ilmu yang disampaikan oleh Master Cip menjadikan Master Cip lebih berjaya dengan penuh keberkatan dalam bisnes beliau.



Kepulangan Yang Dinanti

Assalamualaikum semua...

Tik tok tik tok dentingan jarum halus jam dinding yang masih boleh didengari. Menggambarkan kesunyian yang kini menyelubungi keriuhan opis.

Tatkala si adik yang nun jauh diperantauan dah pun tiba di kampung halaman. Bersedia menyambut Aidil Adha yang bertandang.

Sungguh hati ini diragut sayu. Saat mengira detik. Mengukur waktu agar dapat segera kembali bertemu bonda dan kesayanganku.

Monitor di depan mata dipandang sepi. Kerana hati sudah terisi. Dengan harapan agar cepatlah masa berlalu pergi.


Kepulangan ini, kepulangan yang dinanti...



Polycystic ovarian syndrome (PCOS)

Assalamualaikum semua...

First day setelah seminggu tak menjejakkan kaki ke opis. Minggu last sebelum cuti Hari Raya Aidil Adha, opis ni dah mula lenggang. Senyap sunyi.

So, tak ramai la orang yang balik lambat macam biasa. Sementara menunggu en suami ni, Ida nak share sikit la info kesihatan untuk kaum wanita ni.

Sejak hari Jumaat minggu lepas, Ida sentiasa google tentang PCOS ni. Cari apa puncanya, apa diet yang sesuai dan cara untuk atasi atau kurangkan simptom - simptom yang ada bila melibatkan anda seorang PCOS.

Dari pembacaan Ida dan penerangan oleh Doktor Hospital Kerajaan dan Pakar Sakit Puan, banyak sangat info yang Ida dapat. So, Ida nak share dengan semua apa itu PCOS.

Kebanyakkan antara kita tak tahu dan tak ambil tahu pun apa itu PCOS sebab jarang kita dengar. Tapi, bila ada kes -kes yang berkaitan, baru la kita sibuk untuk selidik hingga ke akar umbi.

Apa yang Ida share ni pun adalah dari blog Pakar Sakit Puan. So, jemput baca dan hadamkan dulu apa itu PCOS dan simptom -simptom nya. Kaum wanita wajib ambil berat tau! Kalau bukan kita yang mengalami, mungkin orang di sekeliling kita.

1. Apakah penyakit polycystic ovarian syndrome (PCOS)?

PCOS juga dikenali sebagai ‘Stein-Levanthal syndrome’. Dianggarkan bahawa 5-10 peratus wanita yang berada di dalam umur reproduktif mengalami masalah ini.

Penyakit ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon di dalam badan, di mana terdapat berlebihan hormon lelaki dan insulin di dalam pesakit. Ini boleh mengakibatkan kitaran haid yang tidak teratur disebabkan tiada ovulasi, haid yang berpanjangan dan banyak, kemandulan, obesiti, pengangguan metabolisme gula dan kolesterol.

Para doktor masih tidak dapat memastikan apakah punca sebenar PCOS ini tetapi mungkin penyakit ini adalah kait-paut dengan genetik.

2. Apakah gejala-gejala penyakit PCOS?

• Kitaran haid yang tidak teratur. Apabila haid datang kerapkali ianya berpanjangan dan banyak

• Kegemukan atau obesiti

• Kencing manis

• Kolesterol Tinggi

• Kemandulan

• Ketumbuhan bulu-bulu yang berlebihan seperti lelaki i.e misai, janggut dan di bahagian dada

3. Bagaimanakah diagnosis PCOS dibuat?

Doktor anda akan mengesahkan pesakit itu menghidapi PCOS sekiranya 2 daripada 3 kriteria tersebut di bawah dipenuhi:

• Kitaran haid yang tidak teratur

• Ujian darah menunjukkan hormon yang tidak seimbang i.e berlebihan hormon lelaki dan/ atau simptom klinikal yang menunjukkan hormon tidak seimbang

• Imbasan scan pelvis menunjukkan ‘polycystic ovary’

4. Apakah itu ‘polycystic ovary’?

Ini adalah apabila scan pelvis menunjukkan kilang ovari mempunyai cyst kecil-kecil selalunya sebanyak 12 atau lebih. Setiap satu cyst itu bersaiz anggaran 2-8mm di bahagian tepi ovari. Ianya juga dipanggil ‘string of pearls’. 

Cyst kecil ini TIDAK akan membesar hingga boleh menyebabkan pembedahan terpaksa dilakukan. Sebanyak 20% kalangan wanita yang normal apabila diimbas pelvis menunjukkan ‘polycystic ovary’. Hanya sebanyak 6-7% wanita yang ada ‘polycystic ovary’ menghidapi penyakit PCOS.

5. Kenapakah pesakit PCOS sukar hamil?

Ini disebabkan masalah ovulasi di kalangan pesakit PCOS. Tiap-tiap bulan, folikel kecil akan berkembang dan matang di dalam kilang telur, ovulasi akan berlaku apabila folikel itu matang dan dilepaskan ke dalam saluran peranakan.

Akan tetapi apabila berlaku ketidakseimbangan hormon di dalam badan, i.e hormon lelaki dan insulin yang berlebihan, ini akan menyebabkan gangguan pada perkembangan dan kematangan telur. Ovulasi tidak akan berlaku dan kitaran haid terganggu. Oleh itu, pesakit akan lebih sukar untuk hamil.

6. Apakah risiko-risiko kesan masa panjang pesakit PCOS?

• 10-20% pesakit PCOS akan menghidapi penyakit kencing manis. Terutamanya pesakit yang mempunyai sejarah keluarga kencing manis atau gemuk.

• Masalah kolesterol tinggi

• Masalah darah tinggi

• Masalah sakit jantung terutamanya sekiranya anda menghidapi kencing manis dan darah tinggi

• Kanser rahim terutamanya pesakit yang sering tiada haid.

• Masalah tidur

• Penyakit murung

7. Apakah rawatan untuk pesakit PCOS?

Turunkan berat badan bagi pesakit yang gemuk. Amalkan gaya hidup yang sihat. Kadangkala pesakit hanya perlu turunkan berat badan sebanyak 5-10% sahaja dari berat asal untuk menampakkan kesan baik seperti haid menjadi teratur semula.

Pill perancang atau hormon untuk memperbetulkan kitaran haid yang teratur

Ubat kencing manis i.e metformin terutamanya pesakit yang mempunyai berat badan yang berlebihan, menghidapi kencing manis atau kadar hormon insulin yang tinggi.

Ubat fertiliti untuk merangsang ovulasi contohnya ‘clomiphene’ atau ‘Gonadotrophin’.

Pembedahan ‘ovarian-drilling’. Ini bukanlah ‘first line’ treatment. Kebiasaannya, ini adalah untuk pesakit yang ‘resistant’ kepada ubat rangsangan ovulasi.

Sungguh! Bila baca dan teliti setiap info dari blog pakar ni buatkan Ida rasa insaf. Kenapa tak ambil tahu sejak dari dulu lagi.

Ida harap perkongsian dari blog pakar sakit puan ni memberikan manfaat untuk semua.

Jika korang ada simptom seperti yang disebutkan, better pegi buat check up. Baru la kita confirm penyakit sebenar. Untuk double confirm, jumpa lah pakar di hospital kerajaan dan juga klinik swasta.

Selamat Membaca!



♥ Copyright © NurKasih | All Rights Reserved | Design by JassmineRosse | Powered by Blogger